Niet iedereen weet wat allemaal geweld is dus overlopen we nog eens onze charter tegen geweld.
De kinderrechtencommissarissen moeten samen zitten om een actie te bedenken tegen het geweld.
Er wordt te veel geweld gebruikt op de speelplaats.
Niet iedereen weet wat allemaal geweld is dus overlopen we nog eens onze charter tegen geweld. De kinderrechtencommissarissen moeten samen zitten om een actie te bedenken tegen het geweld. Clara vraagt zich af hoe de mensen zijn ontstaan? De mensen zijn ontstaan door de apen. Hoe zijn de apen ontstaan? Adriana denkt dat dinosaurussen geëvolueerd zijn tot apen en andere dieren.
Hoe zijn dinosaurussen ontstaan? Isra gelooft dat God/Allah de mens heeft gemaakt en dat we niet uit dieren komen. Dat hangt af van geloof tot geloof. Sommigen zeggen door God, anderen door Allah,... Er is een verschil tussen wetenschap en geloof. Ooit was er een oerknal. Toen de dino's er waren, is er misschien een vulkaanuitbarsting of meteoriet geweest en daardoor zijn de dino's uitgestorven. Wat was de oerknal? Een grote knal in de ruimte. Daardoor is onze wereld ontstaan. Sterren zijn kleine zonnen. Zij zijn heel warm. Wat is evolueren? Dat is veranderen. Vissen zijn op de grond gaan leven, kregen poten. Matteo denkt dat er uit het water dieren ontstaan zijn. Geleidelijk aan zijn die gaan leven op land. Dino's hun hersenen zijn kleiner dan een erwt. Hoe meer je hersenen gekronkeld zijn, hoe slimmer je bent. Toen Sebastiaan op reis ging, kwam er een barst in de ruit van de living. De schuifdeur is van glas gemaakt en daar zit dubbel glas in. Er zat lucht tussen dat glas. De lucht wou ontsnappend dus is de ruit gebarsten.
Er zijn een aantal mannen gekomen om de barst te herstellen. Nu zit er gewoon karton over. Hoe kan er zomaar lucht tussen dubbel glas komen? Wat is dubbel glas? Hier op school is er geen dubbel glas. Bij een bus is er volgens Chioma drie dubbel glas. Dubbel glas is glas met 2 laagjes. tussen het glas zit een beetje ruimte. Waarom gebruiken we dubbel glas? Het is sterker, kan niet gemakkelijk kapot gaan. Boeven kunnen niet zo gemakkelijk inbreken. Tegen de koude gebruiken we dubbel glas. Waarom zit er ruimte tussen die 2 glazen? Misschien voor de stevigheid? Want doen we nog in ons huis om de koude buiten te houden? Er bestaat een soort papier dat je tegen de muur hangt zodat de warmte/koude niet door de muur kan. Het is groot en is vaak zilver. Het lijkt op een spons. Soms doen mensen sponsjes of haartjes aan de deuren of ramen tegen de spleten. Dat heet isolatie. Er bestaat een soort thermometer in je huis waar je aan kan draaien. Je kan daar kiezen hoe warm of koud het in je huis moet zijn. Wat kunnen wij zelf doen om de warmte binnen te houden en de koude buiten te houden? Bij ons op school? - dingen tegen de ruiten zetten, de gordijnen dichtdoen - de deuren en de ramen dichtdoen - ook lichten uitdoen en computers uitzetten helpt om energie te besparen Onze MOS-medewerkers zullen daar extra op letten. Ons muziekproject.
De kinderen kregen de opdracht ideeën mee te brengen die passen bij de 3 thema's. Vrijdag leggen we alle ideeën samen en kiezen we het leukste thema. Chioma haar mama wilt verpleegster worden. Ze doet daar een opleiding voor. Onderweg naar huis waren ze daar over aan het praten. Bij de geboorte moeten ze de baby wassen en daarna wordt die op de mama gelegd. Chioma zei toen, eerst moeten ze de buik dichtnaaien. Haar mama zei toen dat de baby niet uit de buik komt. Melody weet dat de baby soms uit de buik komt. Dat heet een keizersnede. Een keizersnede gebeurt als de baby fout ligt, te groot is,... Normaal wordt de baby eerst met het hoofd gebost;=n. Bij een tweeling doen ze vaak een keizersnede. Daarom zijn Clara en Jannes met een keizersnede geboren. Als het kindje te lang willen blijven zitten, krijgen mama's soms medicijnen om de bevalling te versnellen. Een baby komt niet uit de poep maar uit het spleetje. Dat spleetje heet de vagina. Een papa komt dus niet uit de plek waar je kaka doet. We bekijken het WO-boek. In BWO 46 staat het mooi uitgelegd. Clara las het boek 'Mijn pen heeft zin' van Riet Wille. Het boek gaat over een meisje dat veel brieven schrijft. Ze vond het een leuk boek.
Anass vraagt zich af hoe gas gemaakt wordt. We hebben gas nodig om vuur te maken. Barbara weet dat er verschillende soorten gassen bestaan: Er bestaat helium (lachgas), zuurstof,... We kennen ook CO2. Matteo denkt dat er ook brandgas bestaat. Elewout zegt dat een scheet ook een gas is. Stikstof is een gas. Bestaat er broeikasgas?
Wat is gas? Gas is een bepaalde soort lucht. Wat zijn de eigenschappen? Sommige gassen zijn brandbaar. Gas neemt de ruimte in die het krijgt. Het vult de hele kamer. Als die in een fles zit en je doet de fles open, vult gas de hele kamer. Sommige gassen zijn niet goed voor natuur. Sommige gassen zijn gevaarlijk, zijn giftig. Een gas kan je niet zien dus het kan niet vloeibaar zijn. Benzine is geen gas maar een vloeistof want het is vloeibaar. Een gas kan nooit vloeibaar zijn. Gas kan je niet vastpakken. Bestaat er vloeistof die ook gas kan worden? Water. Water kan verdampen en wordt een gas. Wat maakt een architect allemaal? (Melody, Emma, Mateusz)
Is het brood van een bakker gezonder dan dat van een fabriek? (Cécile, Clara, Ali) Hoe komt het dat de mens mythische wezens, zoals de zeemeermin, heeft bedacht? (Thibo, Matteo) Hoe wordt water gemaakt? (Andreea, Selim, Loïs) Hoe doe je een lichtje branden? (Anass, Jannes) Welke dokters bestaan er allemaal? (Chioma, Isra) Wat is verlamming? (Adriana, Amélie, Merle) Hoe werkt een lift? (Sebastiaan, Zoé) Anass ging in de vakantie naar het huis van zijn oom. Hij bleef daar een tijdje slapen. Zijn oom stak op oudejaarsavond vuurwerk aan. Er kwam rook binnen in het huis. Voor het vuurwerk moest hij eerst een papiertje aansteken. Ze staken ook vuurwerkstokjes aan en draaiden daar mee rond.
Chioma ging in de vakantie naar de playbeach. Ze zag daar Hasse en Zoé en speelden daar veel. Hasse is een meisje die hier vroeger op school zat. Ze is van school moeten veranderen omdat ze is verhuisd. Isra had een leuke vakantie. De laatste dag voor de vakantie, op de kerstmarkt, bleef ze nog wat langer op school om de kerstmarkt op te ruimen. Ze aten frietjes en pizza. Het was heel leuk. Emma is vrijdag in het reuzenrad geweest met haar zus, mama en opa. In het eerste ritje moest ze roepen omdat het eng was. Het rad ging niet zo snel maar de karretjes bewogen en dat vond ze eng. Het reuzenrad staat in Gent op de kerstmarkt. Op het reuzenrad staat 'Roue de Paris'. Waarschijnlijk staat dit rad soms in Parijs. Dat reuzenrad lijkt op Londen Eye, het rad in Londen. De karretjes wiebelen omdat het rad elke keer beneden stopt om mensen te laten uitstappen. Gisteren kwamen Lisa en Kapinga om met ons verder te werken voor het muziekproject. Ze gaven ons de opdracht 4 danspasjes te kiezen en ook een identiteit te bedenken. Ideeën: - planeten: als je droomt ga je naar boven, de ruimte is ook boven - wolken: we dromen in de wolken - regenboog: veel kleuren in de dromen, creatief, prisma, verschillende nationaliteiten en culturen - verschillende kleuren: we zijn vrolijk - dracula: kan ook een droom van iemand zijn - sprookjes: fantasie - vliegen: in een droom vliegen we, bij ons op school zijn kinderen vrij - blaadjes: verschillende blaadjes uit een boom, samen 1 groep, verschillen in grote en kleur - poes, dieren: natuur is belangrijk voor ons, iedereen mag zijn eigen stem hebben - elfjes met veel kleuren: die kunnen vliegen en hebben kleuren - papegaaien: kunnen vliegen en hebben veel kleuren Matteo vond het heel leuk op nieuwjaar. Hij zag zijn nonkel en nicht. Hij speelde met zijn nicht in de boomhut en slingerde van een katrol.
Wat is een katrol? Iets om dingen mee naar boven te trekken. Ze gebruikten dit vroeger. Het is een soort lift. Er is een touw dat over een wieltje hangt. Door te trekken aan de ene kant, gaat de andere kant naar boven. Het lijkt op een weegschaal. Als de ene kant naar beneden gaat, gaat de andere kant naar boven. Hoe werkte een lift? Op elektriciteit. De elektriciteit trekt aan de lift. Bij een doorzichtige lift zie je toch ook een touw dat beweegt. Kan je met een katrol ook jezelf naar boven trekken? Dat is te zien hoe sterk het touw is. Iemand anders moet het doen. Moet je dan ergens op staan of hang je aan het touw? Bergbeklimmers gebruiken ook een touw om naar boven te gaan of om niet te vallen. Ze hebben ook een soort van katrol. Bestaan er verschillende soorten liften? Adriana ging gisteren op bezoek bij haar opa. Het gaat moeilijk met hem omdat hij voor de helft verlamd is. Hij kan bijna niet meer stappen. Zijn hond is gisteren ook gestorven. Hoe komt het dat hij verlamd is? Wat is verlamming? Dat wil zeggen dat je een deel van je lichaam niet meer kan bewegen. De zenuwen in het lichaam werken niet meer. De spieren ook niet meer. Wat zijn zenuwen? Zenuwen geven signalen aan de hersenen en omgekeerd. We hebben ze nodig om te bewegen. Ook om pijn te kunnen voelen hebben we ze nodig. Hoe komt het dat mensen verlamd geraken? Clara ging in de vakantie een week naar de opvang in de Freinetschool de Sterrenspits. Ze zag daar Chioma. De tweede week ging ze op schaatskamp in Deinze. Het was een Free-time kamp. Op kamp gingen ze elke dag schaatsen op de schaatspiste. Soms waren er ook opdrachten en spelletjes op het ijs. |
Categorieën
All
ArchieF
May 2016
Een woordje uitleg...Kringgesprekken zijn de basis van onze werking. We komen samen in de kring om in gesprek te gaan, dingen voor te stellen, afspraken te maken, te leren,... |