Groep Heidi
  • Wie zijn wij?
    • De kinderen
    • Het Prisma
  • Klasraad
  • Kringgesprekken
  • Producties
    • Vrije teksten
    • Wereldonderzoeken
    • Wiskundige onderzoeken
    • Kunstwerken
  • Onze uitstappen
    • Foto's

Onze kringgesprekken

Hoe komen de blaadjes uit de computer?

26/4/2016

 
Selim vraagt zich af hoe papier uit de computer komt. Hij ziet Heidi dingen typen maar in de computer zitten toch geen blaadjes? Chioma zegt dat Heidi de blaadjes op de stick zet en die stick in de printer steekt. Volgens Mateusz kan de printer lezen wat er op staat en die drukt dat af. 
In de stick zit een geheugen. Daardoor kunnen we dingen opslaan, bewaren. In de printer kan je dingen zien die bewaard zijn. Je kan het volgens Sebastiaan vergelijken met hoe onze hersenen werken. Wij slaan dat ook op. 
Voordat de computers bestonden, waren er machines met inkt die de letters op het blad drukten. In het drukatelier staat zo'n toestel. We noemen dat een typmachine. Eigenlijk is dit hetzelfde als stempelen. Het is gemakkelijker omdat het sneller kan. Je moet de letters niet in de inkt doppen. Je kan vanbuiten leren waar de toetsen staan waardoor dat je niet moet nadenken. Je kan er ook veel rechter mee schrijven. 
Bij een typmachine heb je een probleem: typ je een fout, dan moet je opnieuw beginnen. Bij de computer kunnen we de fout uitwissen.
Bij de computer is het veel ingewikkelder. In de stick zitten heel kleine mapjes waar je dingen in kan opslaan. 

Blijven slapen op school

20/4/2016

 
Picture

Jannes deed zijn plechtige communie

19/4/2016

 
Zondag deed Jannes zijn communie. Het was een leuk feest. Hij vond het wel wat saai in de kerk.  
Een plechtige communie is een feest waarbij in de kerk veel verteld wordt over Jezus en God. Met een speciale zalf werd een kruisje op Jannes zij hoofd gezet. 
Loïs doet binnenkort ook haar plechtige communie. Zij zal op haar knieën moeten zitten in een wit kleed met een kruisje aan en met haar meter en peter bij zich. Dan zal er iets gezegd worden en krijgt ze het kruisje met zalf. De pastoor geeft dat kruisje. Of is het iemand anders? Een priester? 
Isra ging eens naar een kerk en kreeg een roze rond dingetje. Een hostie. Melody zegt dat dat bij sommige kerken droog brood is. Ze zeggen dat de hostie het lichaam van Jezus is en wijn is het bloed van Jezus. 
Waarom doen kinderen hun communie? Op die manier worden ze meer de vriend van Jezus. Bij je plechtige communie komt God helemaal in je hart. We doen dit om te bewijzen dat je gelooft in hem. 
Waarom wordt er zoveel gezonden in de kerk tijdens de communie? Waarom zingen we om te bidden? 
Andreea denkt dat er bij de orthodoxe kerk geen communies zijn. 
Isra denkt dat dit te vergelijken is met het suikerfeest. Dan wordt er een schaap geslacht omdat de profeet dat ook deed als een test. We vieren dan dat feest om de profeet te volgen. De kinderen krijgen dan cadeautjes. In de islam is er ook iets waar kinderen gevierd worden, namelijk de besnijdenis. Na de besnijdenis moeten de kinderen naar de zee, of naar zout water. Enkel de jongens worden dan gevierd. 
De kinderen van zedenleer kunnen ook een lentefeest geven. Dat is om duidelijk te maken dat kinderen ouder worden. 
Wat is het verschil tussen communie en doop? 

Over schildpadden en eieren

15/4/2016

 
Andreea vraagt zich af of haar schildpad Sammy een jongen of een meisje is. Ze heeft hem al 2 jaar maar weet het nog steeds niet. Chioma denkt dat dit afhankelijk is van soort tot soort. Ze kan het misschien in de dierenwinkel vragen. Selim denkt dat de meisjes en jongens een andere kleur hebben. 
Hoe is dat bij andere dieren?
Een leeuw heeft manen en een leeuwin niet. Bij eenden heeft het mannetje veel kleuren en is het vrouwtje gewoon bruin. Ook bij een pauw is dat zo. 
Bij een hond hebben de meisjes tepels. Een koe heeft ook tepels, de uier. De stier heeft die niet. 
Bij duiven kan je het zien omdat de vrouwtjes een ei leggen. Andreea denkt dat mannetjesvogels meer fluiten dan vrouwtjesvogels. 
Mateusz denkt dat je bij schildpadden dat aan de staart kan zien en aan de nageltjes. 
Om te kunnen opzoeken of het dier mannelijk of vrouwelijk is, moeten we eerst weten welke soort het is. 
Andreea haar schildpad heeft de volgende eigenschappen: het is een vleeseter, hij heeft rode wangen, hij heeft een dik stukje aan zijn staart, hij is de laatste tijd donkerder aan het worden, op zijn buik heeft hij zwart en gele vlekjes, het is een waterschildpad.
Waarom eten waterschildpadden meestal vlees? Eten landschildpadden vooral planten? 

Chioma vraagt zich af waarom kippen witte of bruine eieren leggen? Ze denkt dat witje zowel bruine als witte eitjes legt. Junniper zegt dat witje witte eitjes legt en bruintje bruine eieren. Melody haar oma zegt dat ze een dier bestaat dat blauwe eieren legt. 
Adriana bracht deze week een duivenei mee. Jammer genoeg was dat gevallen. Vandaag bracht Adriana een ganzenei mee naar school. Isra vraagt zich af wat daar in zit. Een omelet? Zou dat dan anders smaken? Is dat wel eetbaar? Kan een gans ook bruine eieren leggen? 
Hoe weet je welk ei van welk dier is? Je weet meestal waar je het ei vindt en daardoor weet je het. Je kijkt naar de grootte of naar de kleur. Soms geraken die eieren ook verwisseld. Zoals in het verhaal van het lelijke eendje. 
Hoe vaak leggen vogels een ei? Mateusz zijn kippen leggen 250 eieren per jaar. Hij heeft 4 kippen. In totaal heeft hij dus 1000 eieren per jaar. 
Adriana wil de volgende keer een ei meebrengen van haar valparkiet. Ze zal snel moeten zijn want die bijt zijn eieren kapot. Waarom doet die dat? 

Onze vakantie

12/4/2016

 
Matteo vraagt zich af hoe het komt dat als je in de auto zit en naar iets kijkt is het snel als iets dichtbij is en traag als het iets veraf is. 

Emma is de vakantie op bezoek geweest bij haar papa in Turkije. Ze vindt het leuk dat ze hem gezien heeft. Ze zijn gaan zwemmen. Ze zijn ook samen naar een nachtwinkel geweest. Het was er mooi weer. 

Clara is naar de opvang in de Sterrespits geweest en deed ook een Russische taalkamp.

    Categorieën

    All
    Boekbespreking
    Levend Rekenen
    Onderzoek
    Wiskunde

    ArchieF

    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014

    Een woordje uitleg...

    Kringgesprekken zijn de basis van onze werking. We komen samen in de kring om in gesprek te gaan, dingen voor te stellen, afspraken te maken, te leren,...

Powered by Create your own unique website with customizable templates.