Groep Heidi
  • Wie zijn wij?
    • De kinderen
    • Het Prisma
  • Klasraad
  • Kringgesprekken
  • Producties
    • Vrije teksten
    • Wereldonderzoeken
    • Wiskundige onderzoeken
    • Kunstwerken
  • Onze uitstappen
    • Foto's

Onze kringgesprekken

Mira gaat naar een andere school...

30/1/2015

 
Mira gaat maandag naar een andere school. Ze weet niet waarom. Ze heeft het ook niet gevraagd. We vinden dat raar want niemand wist van iets. We zullen haar missen.

Melody las het boek 'Het boek van mannetje koek'. Het was een leuk boekje. Ze leest de achterkant voor aan de groep.

Loïs is woensdag naar de begrafenis geweest van haar overgrootmoeder. Eerst moest ze naar de kerk. Er was veel muziek en veel gepraat van de pastoor. Ze vond het een beetje saai. Daarna werd de as van haar overgrootmoeder uitgestrooid. Mijn oma, haar dochter dus, had het heel lastig. Ze was hard aan het wenen. Iedereen kreeg een kaartje en een roos. Daarna was er koffietafel. Op het einde gingen ze naar haar meter om te eten. 
Waarom dragen mensen vooral zwarte kleren op een begrafenis? Zwart is de kleur van de rouw. Bij een trouw draagt de vrouw een wit kleed. Waarom?
Sommige kleuren hebben symbolen. Rood staat voor warmte, liefde of wraak. Groen staat voor vrede. Geel kan ook verwijzen naar de warmte van de zon. Blauw is koud of water. Maar water heeft toch geen kleur? Water lijkt blauw omdat de zon erop schijnt en de blauwe lucht gereflecteerd wordt. Vaak zijn de tegels ook blauw in het zwembad. Maar onze zee ziet er bruin uit maar in de zomer is de lucht blauw. Hoe komt dit? In Spanje is het water zo helder waardoor je er door kan zien. 
We gaan dit gesprek maandag verderzetten. 

Isra is voedingsexpert en heeft een idee om iets te maken in het kookatelier...

28/1/2015

 
Isra bracht een recept mee naar school om havermoutkoekjes te maken. Ze zou graag een workshop willen geven in het kookatelier. Haar mama kan misschien eens helpen.

Mira bracht een boek mee: De edele koran. Ze leest een stukje voor aan ons. De Koran is het gebedsboek van de islam. De koran is normaal geschreven in het Arabisch maar hier staat ook de vertaling bij. Het boek is een beetje vreemd voor ons omdat men in het Arabisch van rechts naar links leest. Het boek wordt dus ook omgekeerd gelezen. Omar en Mira kennen stukjes Arabisch vanbuiten maar weten niet wat het betekent. Isra kent ook een stukje en dat wil zeggen dat Allah haar beschermt. 
Chioma heeft ook een gebedsboekje. Melody bidt soms in het Spaans. Ze dankt dan voor het eten dat ze krijgt van God, dat ze een huis heeft en niet op straat moet wonen. 
De helft van de groep doet af en toe een gebedje. Zay bidt niet maar denkt wel naar over het leven en over doodgaan. 

Sommige mensen veranderen van godsdienst voor hun geliefde

27/1/2015

 
Loïs las het boek 'Flipper' van Dina Anastasio. Het verhaal gaat over een jongen en een meisje die gaan varen en een groep dolfijnen tegenkomen. Jannes zou dit boek misschien graag lezen want hij houdt van dolfijnen. 

Anass werd gisteren opgehaald door zijn nonkel. Zijn nonkel was eerst katholiek en is moslim geworden. Hij trouwde met een moslim en bekeerde zich daardoor. Sommige mensen bekeren zich voor hun partner. Sommige koppels hebben een verschillende godsdienst. Dit kan lukken maar als ze kinderen krijgen, moeten ze beslissen welk geloof ze doorgeven. 
Sommige mensen volgen te extreem hun godsdienst. Dat zijn extremisten. De moslims die de aanslag pleegden op Charlie Hebdo zijn moslims die hun godsdienst niet goed volgen. Ze hebben mensen vermoord en dit mag ook niet volgens hun godsdienst. Sommige kinderen geloven dat de wereld ontstaan is door een oerknal, dat er dinosaurussen waren en oermensen. Andere kinderen geloven dat hun god de wereld geschapen heeft. 

Dagboek van een muts

26/1/2015

 
Picture
Melody las het boek 'Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russell. Ze leest de achterflap voor aan ons. Ze vond het een leuk en grappig boek. Het is een dik boek maar er staan veel tekeningen in. Het leukste vond ze wanneer het populaire meisje verloor. 

Adriana tekende een tijdje geleden haar mama. Ze vond het niet zo moeilijk. Haar mama poseerde maar bewoog te veel. 

Adriana moest dit weekend naar Totem. Daar zitten kinderen die problemen hebben. 1 kindje, Jonathan, moest verhuizen. Mijn mama en ik hebben het gezin geholpen met verhuizen omdat ze het niet meer zagen zitten. 

Joni en Anass zochten het onderzoek over drijven en zinken. In het onderzoek staat wat drijft en wat niet. We vinden hier nog geen antwoorden op de vragen die er vorige week waren. 

Blijven slapen op school

23/1/2015

 
We denken in groep verder na over het blijven slapen op school.
Waar zullen we slapen?
We kunnen in de klas, in de refter, in de turnzaal, in de slaapzaal,... slapen. In de turnzaal zijn matten voor kinderen die geen matrasje hebben. In de turnzaal is er rap veel lawaai.
We besluiten om gewoon in de klas te slapen. Het is er gezelliger en we hebben hier iets om de ruiten te verduisteren. 
We bespreken onze brief en printen hem uit zodat de ouders dit weekend het strookje kunnen invullen.

Loïs haar overgrootmoeder is gisteren overleden...

22/1/2015

 
Picture
Leentje is vandaag afwezig. Ook Anja, onze sportleerkracht, is ze niet vandaag dus de kinderen van groep Leentje worden verdeeld onder de andere groepen. In onze groep werken vandaag Elewout, Yavuz, Nora, Milan en Meymoena. 

Melody en Isra volgen op woensdagnamiddag naailesjes. Ze maakten een zakje. Ze mochten zelf stikken met de naaimachine. Nu zijn ze aan het werken aan een handtasje. 

Loïs haar overgrootmoeder is gisterenochtend gestorven. Volgende week woensdag komt Loïs niet naar school want dan is het de begrafenis. Ze was 94 jaar. Ze was niet ziek maar was oud. Loïs ging nog maar 1 keer naar een begrafenis. Ze heeft wel verdriet om haar oma. Haar oma schreef 2 brieven omdat ze het al voelde aankomen. Ze schreef dat ze blij was dat ze nieuwjaar met ons had kunnen vieren en dat de familie mooi moest zijn op de begrafenis. Ze wordt gecremeerd.
Isra zag eens op tv dat een vrouw begraven werd. Die mevrouw kwam uit een ander land en werd verbrand op een houtstapel.
Hoe mensen afscheid nemen van hun geliefden is afhankelijk van het land waar ze in wonen, hun godsdienst en de tijd waarin ze leven.
Loïs weet dat sommige mensen begraven worden met hun hoofd naar beneden.

Op welke manieren gaan mensen om met de doden? Hoe doen ze in andere culturen? Hoe deden ze dit vroeger?
Waarom zijn wij triest als iemand sterft en vieren ze in een ander land juist feest?
Dit wordt een onderzoek. 


Hoe komt het dat je blijft drijven in heel zout water?

21/1/2015

 
Joni ging in de vakantie naar Kaapverdië. Dat is een eiland dicht bij Afrika. Er zijn daar veel zoutmijnen. We mochten in de zoutmijnen zwemmen. Net als in de dode zee bleef ze drijven door al het zout. De bodem was daar ook heel warm.
Hoe komt het dat je blijft drijven in heel zout water? Waarom is de bodem zo warm?
Anass denkt dat het zout water zich verspreid en dat je daardoor blijft drijven. Zay denkt dat er een laag van zout is waarop je drijft?
Joni kon geen schoolslag doen omdat ze haar voeten niet onder water kon houden. Ze mocht geen zout in haar ogen krijgen want dan moest ze direct water over zich heen kappen.
We kunnen deze vragen oplossen door proefjes te doen. We kunnen water in een bak doen met zout in en kijken of iets blijft drijven.
Anass weet dat er een onderzoek is geweest over drijven en zinken. Samen met Joni zal hij het onderzoek lezen en in de afsluitronde vertellen waarover het gaat.

Chioma is dit weekend naar de bioscoop geweest. Ze ging naar de film Annie. Dit is een nieuwe versie van de musical. 
Jannes ging samen met Manon naar de cinema. Ze gingen naar Paddington. Hij vond het een leuke film.

De kinderen vragen wanneer we eens op de school blijven slapen. Vorig jaar hebben we het daar eens over gehad en is dit niet gebeurd. 
De meerderheid wil dat enkel met de klas doen. 
Hoe gaan we dit organiseren?
- Iedereen brengt iets mee om te eten of te drinken voor 's ochtends.
- Er moet een brief gemaakt worden met uitleg voor de ouders zodat ze toestemming kunnen geven.
- Iedereen moet een slaapzak en een matje meebrengen of het lenen van iemand. 
- Een dinsdagavond is een goede avond omdat de woensdag maar een korte dag is en we dan 's middags kunnen rusten. 
- We moeten een dag plannen wanneer we het doen. 
- We moeten vragen aan Bibi of we dat mogen doen en wat we dan allemaal in orde moeten maken.
- We kunnen in het kookatelier ons avondeten koken.
- We zullen boodschappen moeten doen voor het avondeten.
- We moeten ouders of andere mensen zoeken die willen helpen. 

Voor we dit kunnen organiseren, moeten we vragen aan Bibi of we een nacht kunnen blijven slapen. 

Hoe komt het dat de verwarming warmte afgeeft?

20/1/2015

 
Andriana vraagt zich af hoe het komt dat de verwarming warmte afgeeft? Er stroomt water door de verwarming en dat water wordt opgewarmd. Daardoor krijgen we warmte.
Hoe wordt dat water dan opgewarmd?
Joni zegt dat dit met gas gebeurd. Isra zag bij haar oma zo een bak waar een vuurtje in brand. Joni denkt dat dit een boiler is. Door de boiler loopt het water en dat wordt daar opgewarmd. Van daaruit wordt dit verspreid naar andere kamers. Isra heeft thuis ook een boiler en het is daar heel warm. Loïs denkt dat dat te maken heeft met de elektriciteitskabels die boven de straat hangen. 
Het water van de verwarming gaat volgens Anass naar de riool. Joni zegt dat je best geen warm water drinkt omdat dat in die boiler heeft gezeten. Waarom mag dat niet? Op welke manieren kunnen wij water opwarmen? Je kan water koken op het vuur. Je kan water in een waterkoker doen. Deze werkt via elektriciteit. Je kan het water koken in de microgolfoven. Je kan water in de zon zetten. Op een echt vuur met hout, zoals een kampvuur, het water koken. Op een gasvuurtje van de camping.
We maken hier een onderzoek van.
De antwoorden kunnen ze vinden door naar een winkel te gaan waar ze verwarmingselementen verkopen. Isra haar papa is elektricien. Als proefje kunnen ze zelf warm water maken op verschillende manieren. Ze kunnen een plan opvragen van de leidingen op school of in huis. Ze kunnen bij zich thuis op zoek gaan naar de boiler.
Foto
Joni las het boek 'Het spookschip' van Dietlof Reiche. Het was een heel spannend boek over piraten. Het is een boek voor kinderen vanaf 11 jaar. 

Melody las het boek 'Fantasia' van Geronimo Stilton. Ze vond dit een heel leuk boek. Ze vond het leuk dat je ook dingen kon doen.

Adriana volgt gitaarles!

19/1/2015

 
Adriana volgt gitaarles. In die les leert ze beter akkoorden spelen. In haar map zitten allemaal liedjes die ze leerde spelen. Haar lievelingsliedje heet ‘I’m wide awake’. Ze speelde dit even voor ons...

Na het liedje zingt ze ook voor ons nog eens Halleluja. De groep geniet terwijl Adriana zingt en speelt. 
Andreea is in de vakantie naar Spanje geweest met haar papa. Het was daar heel leuk. Ze ging naar een museum over kunst. Ze zag er drukwerkjes, schilderijen,... 
Misschien moeten we eens naar een kunstmuseum gaan als uitstap. 

Onze wereldreiziger bespreekt de foto van de kalender van 11.11.11

16/1/2015

 
Foto
In Bangladesh moeten honingverzamelaars honing verzamelen in de jungle. De bijen zijn heel groot en prikken als je in hun buurt komt.  Het meisje is de dochter van een honingverzamelaar en is gekleed zoals die honingverzamelaars. De kleurrijke doek zou volgens de goden de tijgers afschrikken. Binnenkort geven de wereldreizigers een workshop om een armbandje te maken zoals ze dat in Bangladesh doen.

Hoe wordt plastiek gemaakt?

13/1/2015

 
Chioma stelt de vraag 'Hoe wordt plastiek gemaakt?'. Joni denkt dat er stoffen gebruikt worden die in de grond zitten. Anass denkt dat die stof een bepaalde geur heeft. Andreea zegt dat plastiek gemaakt wordt van vuilnis. Dat heet recyclage. Isra denkt dat plastiek gemaakt wordt door iets te smelten en er een vorm van te maken. Joni zegt dat je verschillende dingen kan maken van plastiek.
Welke dingen zijn er in de klas gemaakt van plastiek?
De kinderen kijken rond en sommen voorwerpen op: de koekjesbak, de doosjes van de planning, de blauwe lamp, de fichebak, de landkaarten, de groene schuiven van het kastje in de kring, de klok,...
We zien verschillen tussen de plastieken voorwerpen. Sommige zijn glad en anderen mat. Sommige zijn dik en andere dun. Sommige zijn stevig en andere slap. Sommige zijn doorzichtig en andere niet.
Waarvan zijn de andere voorwerpen in de klas gemaakt? Hout, metaal,... 
Waarom zijn onze stoelen niet van plastiek? Ze zijn gemaakt van metaal en hout. Hierdoor zijn ze steviger en kan je ze verhogen.
Waarvan haalt men het materiaal om dingen te maken? Hout komt uit het bos. In de grond zitten gesteenten, olie en goud.

De kinderen vinden niet op al hun vragen een antwoord en blijven met deze vragen zitten.
- Wat zijn de belangrijkste grondstoffen?
- Kan je alles maken van plastiek?
- Hoe maak je kleren van plastiek?


Deze vragen worden op een onderzoekskaart geschreven en komen in de gang aan het bord van de wereldonderzoeken.

We worden soms misselijk, zonder dat we ziek zijn...

9/1/2015

 
Loïs is dinsdag naar de dokter geweest om een moedervlek te laten weghalen. Ze was heel zenuwachtig. De dokter heeft haar op het plekje verdoofd. De prik deed een beetje pijn. Ze hebben met een mesje de moedervlek er uit gesneden. Ze hebben met vuur de wonde dichtgebrand zodat het niet zou bloeden. Daarna hebben ze het wondje dichtgenaaid.

Daarna hebben ze een soort lijm op de wonde gedaan zodat ze er niet aan zou krabben. Ze was misselijk en moest even rusten.

Heidi heeft in de vakantie ook een moedervlek laten wegnemen. Zij was ook een beetje misselijk. Hoe komt het?

Als je naar een serie over een ziekenhuis kijkt, kan je je ook zo misselijk voelen.
Als je iets ziet dat pijn doet, dan voel je het in je gedachten. Daardoor wordt je misselijk. Loïs en Heidi voelden niets maar zagen of hoorden dat ze dingen aan het doen waren.
Sommige mensen worden ook misselijk van bloed. 
We kunnen ook misselijk worden door snel rondjes te draaien, door te veel stress, door te lezen of naar films te kijken in de auto, door verdriet,…

Een dolfijn is een zoogdier

7/1/2015

 
Loïs haar zus heeft op school een drukwerk gemaakt op stof. Het zou leuk zijn om eens te proberen in een workshop. Loïs gaat navragen hoe ze dit deed. Misschien kunnen we dit techniekje gebruiken om onze turnzakken te bedrukken.

Jannes is in de vakantie naar het boudewijnseapark geweest. Hij heeft daar een dolfijn mogen aaien. Een dolfijn is een zoogdier omdat de jongen levend geboren en die longen heeft.

    Categorieën

    All
    Boekbespreking
    Levend Rekenen
    Onderzoek
    Wiskunde

    ArchieF

    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014

    Een woordje uitleg...

    Kringgesprekken zijn de basis van onze werking. We komen samen in de kring om in gesprek te gaan, dingen voor te stellen, afspraken te maken, te leren,...

Powered by Create your own unique website with customizable templates.