Groep Heidi
  • Wie zijn wij?
    • De kinderen
    • Het Prisma
  • Klasraad
  • Kringgesprekken
  • Producties
    • Vrije teksten
    • Wereldonderzoeken
    • Wiskundige onderzoeken
    • Kunstwerken
  • Onze uitstappen
    • Foto's

Onze kringgesprekken

Bloedmaan

29/9/2015

 
Adriana vertelt ons dat er deze nacht een bloedmaan was. Dat betekent dat er iets voor de maan komt waardoor deze niet meer goed te zien is. De maan kleurt dan helemaal rood. Adriana stond om 4 uur 's nachts op om de maan te zien. Het lukte niet goed om foto's te trekken. Jannes denkt dat de bloedmaan hetzelfde als een maansverduistering is. Een maansverduistering komt voor wanneer de aarde, de zon en de maan op 1 lijn staan. De maan geeft licht omdat de zon licht geeft op de maan. 

maansverduistering:
 
zon      aarde      maan

zonsverduistering:

​aarde    maan     zon

Chioma vraagt zich af hoe het komt dat 's ochtends de zon heel fel schijnt. 's Middags lijkt die zon minder fel te schijnen maar geeft die wel veel warmte af. Adriana denkt dat het is omdat de aarde nog moet opwarmen 's ochtends. Melody vergelijkt het met de verwarming in de auto. Je moet wachten tot de auto opwarmt. Omar zegt dat dat niet kan want de zon is er altijd. Die draait volgens hem rond de wereldbol. Isra weet dat de aarde draait en niet de zon. Chioma zegt dat de zon op sommige delen van de aarde harder schijnt. Waarom is het in Europa kouder dan in Afrika? De kinderen denken dat de aarde dichter bij de zon staat in die landen. 
Waar liggen de warmste landen? 
Hoe zien we dat op de kaart?
Waarom is het in sommige landen warmer dan in andere?

Lucas gaat naar een andere school

28/9/2015

 
Lucas gaat vanaf donderdag naar een andere school. Zijn mama en papa willen naar een school waar meer werktijden zijn. We vinden het jammer dat Lucas weg gaat. Lucas ging deze ochtend eens kijken in de andere school. Hij denkt dat hij het daar wel leuk zal vinden. Hij zal naar de school de Freinetschool de Boekenmolen gaan. De kinderen zitten daar niet in classe unique maar per graad. Lucas zal daar in een klas zitten met kinderen van het eerste en tweede leerkaar. Dinsdag geeft hij een afscheidsfeestje in de klas. 

KAA Gent

25/9/2015

 
​Isra is vorige week woensdag met het busje van KAA Gent naar het stadion gegaan. Ze mocht toen mee met de voetballers lopen op het veld. Ze stond bij een Braziliaanse voetballer, Rafael. Ook Merle en Cécile uit onze klas mochten meelopen.

Atelierdag met studenten van het KASK

22/9/2015

 
Clara maakte een foto met een blikje die ze dan zelf ging ontwikkelen. Ze trok een foto van de tuin. We begrijpen niet goed hoe het ontwikkelen werkt maar zullen dit verder eens onderzoeken.

Matteo maakte in zijn workshop een levend stripverhaal. Ze maakten een verhaal, verkleedden zich en trokken foto's. Vrijdag op het forum zullen we het te zien krijgen. 

Isra maakte in het drukatelier een gezicht dat ze moest beplakken met stofjes,.... Door er met zwarte inkt over te gaan en dit te drukken, kreeg ze een mooi resultaat. 

Melody en Loïs maakten mannetjes uit vormen. Ze maakten daar ook een verhaal mee. 

Anass maakte foto's van de school. Daarna mochten ze met collage de foto namaken. Hij trok een foto van een varen en maakte die na. 

Merel maakte bij de mama van Leentje een zakje en een jurk. 

Adriana leerde een liedje op de boomwhackers. Daarna ging ze materialen verzamelen om muziek te maken. Ze maakten filmmuziek bij een filmpje. 

Emma moest schilderen in de doos. 


Waarom hebben wij een knuffel of een dekentje?

21/9/2015

 
Sebastiaan vroeg aan zijn papa hoe het komt dat we de achternaam van onze papa krijgen. Zijn papa zei dat dat vroeger moest van de wet. 

Waarom stond dit vroeger in de wet?
Misschien omdat de papa meer macht heeft of omdat de mama meer te zeggen heeft over het kind dus dat is eerlijker. Melody denkt dat als mensen scheiden dat het kindje altijd meegaat naar de papa. Daarom heeft het kindje de naam van de papa, als aandenken,... 

Melody heeft een fotoalbum mee van toen ze klein was. Ze bracht ook haar geboorteknuffel mee.
Matteo heeft ook een geboorteknuffel, zijn poes. Als hij die verliest is hij ongelukkig. Hij is daar aan gehecht. Adriana heeft een konijn dat ze van haar oma heeft gekregen. Vroeger lag dat in de slaapkamer waar ze sliep als ze bij haar oma logeerde. Nu doet dit haar aan haar oma denken. Het ruikt ook naar haar oma. Loïs heeft een dekentje dat voor haar een tussendekentje, een vriendschapsdekentje is. Haar zus heeft ook zo'n dekentje. 
Waarom hebben wij een knuffel of een dekentje?
Om beter te slapen of om mee te spelen. Als ze zich eenzaam voelen, hebben ze een knuffel. Als herinnering aan een persoon, iemand die gestorven is. Als herinnering aan de geboorte. 
Chioma denkt dat een fles voldoende is om te slapen. Sommige baby's nemen hun knuffel heel hard vast. 
We merken dat niet iedereen in onze klas nood heeft of had aan een knuffel of dekentje. 
Waarom zijn we gehecht aan die knuffel en niet aan een map of een gitaar of ...
Isra denkt dat de poes van Matteo voor hem een bescherming is. Melody denkt dat hij zich veiliger voelt. Matteo heeft die poes nog niet van zijn geboorte. Hij had eerst andere knuffels. Toen die stuk waren kreeg hij poes. Voor Matteo is het belangrijk dat zijn knuffel muziek maakt. Hij voelt zich dan minder alleen. 

Grijsje

18/9/2015

 
Jannes bracht zijn hamster mee naar school. Hij heet Grijsje. Het is een dwerghamster. Een hamster is een zoogdier. Het is ook een knaagdier. Dat is een soort zoogdier. Hij knaagt aan zijn eten. Andere knaagdieren zijn een konijn, een bever, een muis, een cavia, een rat, een eekhoorn,...


Belgiƫ heeft 10 provincies

16/9/2015

 
Adriana heeft in de vakantie veel gedaan. Het leukste voor haar was dat ze naar Bobbejaanland is geweest met een nicht van haar en haar oma. Ze ging in verschillende attracties. De leukste attractie vond ze de Revolution. Ze vond dat heel mooi. Ze zat in een karretje en zag allemaal lichtjes. 

Melody is in de vakantie 3 weken naar haar papa geweest. Ze ging ook een weekje bij haar oma in Antwerpen logeren. Ze vond het heel leuk om haar papa wat vaker te zien. Ze gingen zwemmen en voetballen. 
Antwerpen is een stad, net zoals Gent ook een stad is. Brussel is ook een stad, dat is de hoofdstad van België. Nog steden in België: Brugge, Eeklo.
Wat is het verschil tussen een stad en een gemeente? 
We bekijken de kaart van België.
België is 1 land, opgedeeld 2 delen: Vlaanderen en Wallonië.
We hebben 3 talen: Duits, Frans en Nederlands.
We hebben 10 Provincies: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Namen, Luxemburg, Henegouwen, Luik.
Er zijn heel veel steden en gemeenten. Gent is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. 

Onze namen

14/9/2015

 
Matteo zag in het nieuws een meneer die in het bos een huis had gebouwd. Hij woont daar samen met zijn hond. Hij maakte alles zelf omdat hij zo diep in het bos woont. 
Volgens ons vlucht hij weg van de drukte van de stad. Wij hebben veel te veel spullen. We hebben dit niet allemaal nodig om te overleven.  

Loïs ging zondag met haar papa, haar zus, haar stiefmama en stiefbroer naar een barbecue. Het was een feest voor de familie van haar papa. Er stond een springkasteel en een grote tent om onder te eten. Alleen familieleden met de naam Bauwens, de achternaam van haar papa, waren er.
Waarom krijgen kinderen de achternaam van hun papa?
Adriana denkt dat jongens de achternaam van hun papa krijgen en meisjes die van hun mama. Zij heeft de achternaam van haar papa maar haar broer heeft een andere achternaam. 
Emma heet ook Adlil maar ze weet niet van waar dat komt. 
Melody denkt dat de mama iets kiest voor het kindje en de papa mag dan niets kiezen. Om het eerlijk te maken, krijgt het kindje dan de achternaam van de papa. Chioma haar mama koos inderdaad ook de tweede naam dus het is verdeeld. Bij Andreea koos haar mama de voornaam en haar papa de achternaam. Bij Chioma koos haar oma haar voornaam. Volgens haar papa is dat iets dat ze in Nigeria doen. 
Lucas kreeg de naam van zijn opa Luc. Zijn mama maakte daar Lucas van. Ze deed dit omdat haar papa gestorven is en zo meer aan hem zou denken. 
Clara haar papa heeft de naam gekozen. Ze is genoemd naar haar overgrootmoeder. 
Bij ons in de klas heeft iedereen de achternaam van de papa. We weten niet waarom.
Isra denkt dat dit is omdat de papa de moedigste is, de sterktste,...
Meestal kiezen de ouders de voornaam. Soms is dat ook de oma. De voornaam kiezen ze met een reden: omdat ze dan aan iemand denken die gestorven is, omdat het de naam was van een bekende persoon (zoals bij Loïs haar zus), omdat ze van iets houden (Melody haar papa houdt van muziek), omdat de naam iets betekent (Chioma haar naam betekent goede 'geest') (volgens Andreea betekenen alle namen iets, wat betekenen onze namen dan?), omdat de naam iets te maken heeft met het geloof, ...
We schrijven dit op een onderzoeksblaadje zodat een groepje dit kan onderzoeken. 

Geboortekaartjes

11/9/2015

 
Cécile ging in de vakantie naar een baby kijken die net geboren was. Het is de baby van de peter van haar zus en ze heet Mari. Ze bracht de foto's en het geboortekaartje mee. 
Een geboortekaartje is een kaart met de naam, de datum, de lengte, het gewicht. 
Waarom zetten ze daar de lengte of het gewicht op? 
Op zo'n kaartje staat meestal ook waar het kindje geboren is. In welk ziekenhuis of huis. Ook het telefoonnummer staat erop zodat mensen kunnen bellen om een bezoekje te regelen. 
Iedereen mag maandag zijn of haar geboortekaartje meebrengen. Wie wil kan ook een foto meebrengen van als die klein was.

Chioma is op woensdag naar de muziekles geweest. Ze leerde al twee noten. De sol en de mi. 
Ze hoopt dat ze op verschillende instrumenten zal leren spelen maar zou het liefst van al gitaar spelen. 

Een rustige ochtend...

9/9/2015

 
Deze ochtend waren er heel veel kinderen in orde met hun huistaakmap. Proficiat! Hierdoor konden we veel sneller aan de slag. 

Jannes ging in de vakantie naar Italië. Het was er heel warm. Ze wandelden vaak in de bergen. Het was een leuke reis.

Annas ging in het weekend  met zijn familie naar de Ikea. Ze kochten daar wat dingen en aten er frietjes en ijscrème. Ze moesten de bus terug naar huis nemen. De bus was er snel. 

We hebben nieuwe visjes

8/9/2015

 
Picture
Jannes zorgde twee maand voor onze visjes in de klas. Vandaag bracht hij ze terug mee naar de school. Hij had ook een verassing. We hebben een aantal nieuwe visjes gekregen. We kregen discusvisjes en roodneuszalmpjes. 

Emma ging in de vakantie naar de Gentse feesten. Ze ging op een attractie in de kermis. 



Onze eerste kring

7/9/2015

 
Clara is in de vakantie naar Kazachstan geweest. Kazachstan ligt in Azië. Ze heeft haar oma en opa daar gezien. Ze ging daar naar de dierentuin, ze ging zwemmen en dronk iets in een café. 

Adriana leerde in de vakantie een solo van een lied. Ze gaat niet meer naar de gitaarles maar leerde dit zelf thuis.

    Categorieën

    All
    Boekbespreking
    Levend Rekenen
    Onderzoek
    Wiskunde

    ArchieF

    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014

    Een woordje uitleg...

    Kringgesprekken zijn de basis van onze werking. We komen samen in de kring om in gesprek te gaan, dingen voor te stellen, afspraken te maken, te leren,...

Powered by Create your own unique website with customizable templates.